Propolisul bio - un cocktail de substanțe vindecătoare

Propolisul este un veritabil „cocktail” de substanțe vindecătoare, combinație de răsini, adunate de albine din mugurii frunzelor și de pe scoarța anumitor copaci, prelucrate împreună cu secrețiile proprii, pe care apoi îl folosesc pentru protecția și igienizarea stupului, pentru astuparea găurilor și a crăpăturilor. De altfel, cuvântul propolis vine din greacă și înseamnă „partea dinaintea cetății”. El a fost denumit așa de către învățații greci care, observând cum își construiesc albinele stupul, au ajuns la concluzia că folosesc aceasta substanță să se protejeze de agresorii externi.

Studiile chimice demonstrează faptul că practic, într-o stupină, nu sunt doua eșantioane de propolis absolut identice, și totuși propolisul, indiferent de locul sau țara de proveniență, are acțiuni principale similare. Pentru proprietățile sale terapeutice – antivirale, antimicotice, antibiotice, antibactericide, antiinflamatorii, analgezice, regeneratoare – propolisul este folosit în terapii încă din Antichitate.

Medicina moderna folosește propolisul că principal ingredient activ pentru numeroase medicamente care tratează infecțiile, rănile, arsurile, herpesul și multe altele. Compoziția variată a propolisului îl face să acționeze eficient asupra microbilor, virușilor și fungilor, care nu pot manifesta rezistența cunoscută care apare în cazul tratamentelor cu medicamentele de sinteză.

Datorită faptului că este bio propolisul Nectarul Carpatilor are o eficiență terapeutică sporită.