Bine ați venit în stupina noastră

Prima stupină certificata ecologic

Pasiunea noastră pentru stupărit ne-a îndemnat, în urmă cu mai mult de 20 de ani, facem o stupina ecologică, și după multe provocări, în 2002, am obținut toate acreditările și am putut avea primele produse apicole românești certificate ca fiind bio.

Aici în Mureș, la Sausa, a început povestea noastră și aici, acum, după aproape 20 de ani, doar din stupina de aici, albinele cele mai tinere, albinele doici, ne oferă Secretul Reginei – lăptișorul de matcă Nectarul Carpatilor.

Vrem sa spunem, cu mândrie, suntem cel mai mare producător român de lăptișor de matcă ecologic, și producem, într-un an, abia 200 kg de lăptișor.

Oameni in stupina
Stupina Nectarul Carpatilor

Tot stupul este parte a aceleiași familii

Albinele trăiesc în colectivitate în interiorul stupului. În stup se află o singură regină (sau matcă), mii sau zeci de mii de albine lucrătoare (aproximativ 90% dintre indivizi) și căteva sute sau mii de trăntori (10% în perioada aprilie-iunie). Numărul albinelor și al trântorilor diferă în funcție de mărimea coloniei.

Toate albinele lucrătoare sunt femele, însă doar regina poate depune ouă. Într-un stup toate albinele și toți trântorii sunt fraţi şi surori, iar regina este mama tuturor.  Rolul fiecărui individ este foarte bine stabilit, matca depune oua, și sunt albine care fac curățenie, albine care hrănesc puietul, albine care apară stupul, albine care adună hrana, propolis și apa, și fii cei trândavi, trântorii.

apicultor la stup
Familie de albine

REGINA - Mama cu o mulţime de copii

Munca reginei este să facă ouă. La o săptămănă de la naştere iese la împreunare, iar după întoarcerea în stup ea depune, din martie până în iunie, în continuu, căte 1500-3000 de ouă /zi. Pentru pregătirea unei celule în vederea primirii oului depus de regină participă între 15 şi 30 albine.

Regina trăieşte cam patru ani, de patruzeci de ori căt o albină lucrătoare, a cărei longevitate este de aproximativ o lună.

Este hrănita doar cu lăptişor de matcă, iar masa regală este oferită de 5-7 albine tinere (ce au pină la 15 zile).

Regina intre albine

ALBINELE - Fetele harnice

Munca albinelor lucrătoare constă în curăţenia stupului, creşterea larvelor, apărarea coloniei şi adunarea hranei. Imediat ce ies din pupă, albinele au ca sarcină curăţenia stupului, după 5 zile încep să se ocupe de puiet (larve), apoi de clădirea fagurilor. 

În condiţii obişnuite, 10.000 de albine tinere – albine doici pot produce aproximativ 0,5 kg ceară şi hrănesc 26.000 larve.

După ce o vreme se ocupă de măcinarea polenului şi transferul mierii, pornesc afară la procurarea polenului, nectarului, apei și propolisului.

Cauza succesiunii de ocupaţii ale albinei este dată de structura coloniei. Puietul este împreună cu regina în centru, astfel că larvele scot aripi în mijlocul stupului, şi apoi sunt împinse înspre exterior pe măsură ce se nasc noi albine. Aşa işi schimbă şi ocupaţia, de la munca în interior la munca de afară.

Albine lucrătoare

TRÂNTORII - Fii cei trândavi

Trântorii și-a capătat renumele de “leneși” pentru că ei nu merg niciodată să colecteze polen, nectar, apă sau propolis, să facă curat în stup sau să îl apere, ei doar se plimba prin stup, totuși fiind mari și grași țîn de cald puietului.

Principalul lor rol este acela de a se împerechea cu regina. Pentru aceasta pot zbura până la 10-12 km, depărte de stup, pentru a ajunge la locul în care matca vrea să se împerecheze. Trântorii sunt atrași în acest loc de către un feromon produs de regina. Imediat după împerechere, trântorul moare pentru că își pierde organele genitale.

Toamna, cănd cantitatea de polen și miere recoltată scade, albinele nu le mai dau de măncare şi îi alungă din stup.

Trantori si puiet
Albine, Trântori si puiet
vizitatori in stupina
Rama Miere Nectarul Carpatilor
Stupina Sausa vara
Rama Nectarul Carpatilor in soare
Laptisor de matca in celula